2017. december 13.

Keresés kulcsszó alapán:
Keresés tematikus címkék alapán:Online játékok. Játssz, szórakozz ingyen!
Rekonstrukciós elképzelések Szádvárról (Kőnig Frigyes) | «« VISSZA
Feltöltve: 2014-05-14 17:34:30

Örömmel jelentjük be, hogy a várkutatók körében is elismert Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész felkérésünket elfogadva, 12 db Szádvárral kapcsolatos rekonstrukciós elképzelést vetett papírra, amit egy 20 oldalas, exkluzív kiadványban jelentettünk meg!

szádvár

Kedves Várbarátok!

A várak szerelmeseinek egy-egy rom látványa nem csupán a letűnt korok mementójaként szolgál, de felébreszti a képzeletet és szárnyat ad a fantáziának. Az omladékok között sétálva gyakran eljátszunk a gondolattal, milyen lehetett a várkapu, az öregtorony, a pártázatos várfal vagy a palota. Ilyenkor a vár régi pompájában sejlik fel előttünk, mi pedig rövid időre a letűnt korok emberei között érezzük magunkat és elcsodálkozunk a középkor építészeti alkotásain.

szádvár

Nekünk, a Szádvárért Baráti Kör tagjainak leginkább a Szögliget fölött emelkedő romok ragadják meg a képzeletünket, amikor elmerengünk, hogy milyen lehetett Szádvár hajdanán, illetőleg milyen lehetett az ősi fészek falai között élni.

Manapság ugyan egyre több várról készül szinte minden igényt kielégítő digitalizált rekonstrukciós modell, a mi figyelmünk azonban mégis a festészet felé fordult, hiszen a művész egyéni látásmódjával ugyan láttatni enged olyan dolgokat, melyeket a múlt köde eltakar, ugyanakkor nem lép fel a kizárólagosság igényével. Alkotásával támaszt nyújt a képzeletnek, de a szemlélőre bízza a döntést, hogy ő maga mit lát bele egy-egy falmaradványba vagy faragott kőbe.

A több nézőpont alapulvételével készült rekonstrukciós elképzelések az alkotói munka egyes fázisait is láttatni engedik, ugyanis a rajzok segítségével a meglévő romoktól indulva lépésenként haladhatunk a szinte teljes pompájában ábrázolt vár modelljéig.

szádvár

Kőnig Frigyes alkotásai segítséget nyújtanak, hogy meglássuk azt, ami az évszázadok során elpusztult. Képei elgondolkodtatnak és vitákra ösztönöznek. Vitákra, amelyek segítségével eljuthatunk a legvalószínűbb verziókig, és amelyek segíthetnek a vár megmentéséért folyó munkában.

Külön örömet jelent számunkra, hogy egy Magyarországon egyedülálló kiadványt jelentethettünk meg, ami az első egyesületünk életében.

Reméljük, hogy kiadványunkat minden várbarát örömmel fogja majd kezébe venni és együtt ábrándozik velünk Szádvárról!

A kiadvány a következő címen és elérhetőségeken vásárolható, ill. rendelhető meg:

CIVERTAN BT.
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Tel.: (06 1) 332 3261
Mobil: 06 30 952 9533
E-mail: civertan@civertan.hu

Ha tetszett a hír, add a Kedvencekhez az oldalt,
hogy később is vissza tudj térni újabb hírekért.

Címkék: várrajz,
Add a Facebook-hoz
Legújabb cikk | TÖBB ÚJ CIKK »»
Vajdahunyad várának grafikus látványtérképe
A Vajdahunyad várának jellegzetes, tornyokkal sűrűn szegélyezett formája mindenki számára ismerősen feldereng, az erősség nevének említésekor. Amit Budapesten, a
Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69. fsz. 2.
Telefon: 06 1 332 3261 | Fax: 06 1 354 0103
Mobil: 06 30 952 9533 | E-mail: civertan@civertan.hu
Web: www.civertan.hu

Az oldalon szereplő információk,
képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió